Smaki Podlasia – co warto zjeść w regionie?
Przebywając w województwie podlaskim, grzechem byłoby nie skosztować największych specjałów regionalnej kuchni – szczególnie, że ta jest naprawdę nietuzinkowa, ponieważ stanowi mieszaninę różnorodnych i międzynarodowych tradycji kulinarnych, podtrzymywanych przez setki lat. Wśród tego, co oferuje kuchnia Podlasia, znaleźć można niespotykane nigdzie indziej w Polsce dania, inspirowane wpływem Tatarów, Żydów, Rosjan, Białorusinów i Litwinów.
Podlaskie słodkości
Czym byłaby kuchnia Podlasia bez słodkiej uczty dla zmysłów? W repertuarze nie mogło przecież zabraknąć pysznych podlaskich słodkości. Warto tu wspomnieć o tatarskim pierekaczewniku, zarejestrowanym przez Unię Europejską jako produkt regionalny. To wielowarstwowe ...
Smaki Podlasia – co warto zjeść w regionie?
Przebywając w województwie podlaskim, grzechem byłoby nie skosztować największych specjałów regionalnej kuchni – szczególnie, że ta jest naprawdę nietuzinkowa, ponieważ stanowi mieszaninę różnorodnych i międzynarodowych tradycji kulinarnych, podtrzymywanych przez setki lat. Wśród tego, co oferuje kuchnia Podlasia, znaleźć można niespotykane nigdzie indziej w Polsce dania, inspirowane wpływem Tatarów, Żydów, Rosjan, Białorusinów i Litwinów.
Podlaskie słodkości
Czym byłaby kuchnia Podlasia bez słodkiej uczty dla zmysłów? W repertuarze nie mogło przecież zabraknąć pysznych podlaskich słodkości. Warto tu wspomnieć o tatarskim pierekaczewniku, zarejestrowanym przez Unię Europejską jako produkt regionalny. To wielowarstwowe ciasto z nadzieniem (słodkim lub ostrym), zawinięte w rulon. Po upieczeniu pierekaczewnik swym wyglądem przypomina muszlę ślimaka. Potrawę serwuje się na ciepło. Innym przykładem podlaskiego deseru jest Marcinek – tradycyjnie wyrabiany w Hajnówce i okolicach. Wyglądem może przypominać kremówkę. To ciasto, składające się z cienkich, rozwałkowanych placków przełożonych śmietaną.
Kuchnia Podlasia - pyszne dania główne
Jedzenie na Podlasiu jest niezwykle urozmaicone i nie sposób opisać wszystkich kulinarnych wspaniałości tego regionu. Kuchnia Podlasia składa się w dużej mierze z potraw ziemniaczanych i mięsnych. Kiszka i babka ziemniaczana (oryginalnie danie żydowskie) to swoista klasyka gatunku. Obie potrawy wykonuje się na bazie tartych ziemniaków i skwarek, a następnie zapieka się w piekarniku. Do kiszki należy jednak przygotować jelita i do nich przełożyć ziemniaczany farsz. Aby w pełni cieszyła podniebienie, musi być odpowiednio doprawiona. W lokalach babkę i kiszkę podaje się z sosem grzybowym, surówkami lub z żurawiną. Innym przykładem dania na bazie ziemniaków są kartacze, zwane na Suwalszczyźnie cepelinami. Podawane ze skwarkami, wyglądem przypominają wydłużone kluski śląskie i są wypełnione mięsem mielonym. Inne przykłady dań głównych na Podlasiu stanowią litewskie bliny, pielemieni i wareniki.
Niepowtarzalne napoje oraz trunki
Na kulinarną kulturę Podlasia składają się nie tylko dania główne i desery. Oprócz podlaskiego jedzenia, turyści chętnie raczą się także regionalnymi napojami bezalkoholowymi i nie tylko. W lokalnych karczmach można zamówić między innymi buzę. To orzeźwiający napój fermentowany na bazie kaszy jaglanej, podawany z rodzynkami. W smaku przypomina podpiwek. Mówi się, że dotarł na Podlasie aż z Bałkanów. Miłośnicy bezalkoholowych trunków powinni skosztować również tutejszego kwasu chlebowego. Z kolei na wielbicieli procentów czeka napitek kryjący się pod nazwami, które rozbudzają wyobraźnię i zapraszają do świata słowiańskich legend: Księżycówka, Siwucha, Duch Puszczy.
Kuchnia Podlasia - lokalne smaki
Każdy turysta, który skusi się na podróż w malownicze rejony Podlasia ma okazję zanurzyć się w harmonijnej kompozycji smaków, barw i aromatów prosto z lokalnych gospodarstw oraz lasów. Wystarczy udać się do którejś z karczm. Serdecznie zachęcamy do tego, byś samodzielnie przekonał się o potencjale kulinarnym tego wspaniałego regionu.
Czytaj więcej