Od około dziesięciu lat dzielę się z Państwem produktami, których niepowtarzalny smak dotychczas znany był jedynie pod strzechami nielicznych gospodarstw. Za namową mojej serdecznej przyjaciółki, przed laty wyniosłam domowe przysmaki z kuchni na malutki straganik przy drodze. Jak pokazał czas, kuchnia Suwalszczyzny oraz sekretny rodzinny przepis na pierogi, zyskały uznanie i rozkochały w sobie podniebienia wielu ludzi z różnych części kraju i świata.
PIEROGI WIGIERSKIE - Są to niecodzienne pierogi, serwowane na słodko. Sekret ich niesamowitego smaku ukryty jest w rodzinnej tajemnicy na ciasto. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie jedynie kobiecej części rodu. Do dzisiejszego dnia żaden mężczyzna nie poznał tego…
SĘKACZ - W Niemczech znany jako BAUMKUCHEN, na Litwie jako ŠAKOTIS. Jednak bez znaczenia na kraj nazwa odnosi się do wyglądu ciasta, które przypomina pień drzewa z wieloma sękami. Powstaje nad wolnym ogniem albo przy użyciu paneli spiralnych, które zapiekają kolejne warstwy ciasta tworząc słoje pnia. Ciasto charakteryzuje się niezwykle delikatną konsystencją, wręcz rozpływa się w ustach. Ponadto z uwagi na wysoką temperaturę pieczenia zachowuje smak i przydatność do spożycia nawet do miesiąca.
MROWISKO - Są to płatki z ciasta zbliżonego do faworkowego, ułożone w kopczyk, połączone miodem (z własnej pasieki) oraz posypane makiem i rodzynkami. Całokształt ciasta imituje kopiec z małymi mrówkami, stąd nazwa ciasta.
Dziękuję wszystkim za dobre słowa, które dodają zapału do robienia wypieków, jak również za sugestie i pomysły, dzięki którym ciągle zmieniam menu i eksperymentuję ze smakami. Przede wszystkim dziękuję za apetyt na moje wypieki i serdecznie zapraszam do Wigier.