Jednym z największych skarbów Białowieskiego Sioła jest nasza kuchnia Podlasia. Wywodzi się z głębokiej tradycji okolic Puszczy Białowieskiej. A czerpać jest skąd, tereny nas otaczające są od wieków zamieszkiwane przez ludność białoruską, polską, ukraińska, żydowską i cygańską – każda z nich ma wkład w naszą kulinarną historię. Pyszna, naturalna, zdrowa, wyjątkowa…
Odwiedźcie nas koniecznie. Spróbujcie takich rarytasów jak:
Soljanka Bojarskiej – tradycyjnej zupy rosyjskiej, opartej na mięsie, esencjonalnych przyprawach, kaparach i oliwkach
Zupa grzybowa – gotowanej na puszczańskich grzybach
Różnego rodzaju pierogi, pielemieni i wareniki
Kiszka mięsna i babka ziemniaczana
Dania z dziczyzny – czyli z dzika, jelenia, żubra
Towkanica puszczańska
Namazucha – czyli nasz tradycyjny smalczyk podawany w kiszonym ogórkiem oraz chlebem
Tradycyjne wędliny
Kresowy tort śmietanowy „Marcinek”
Kwas chlebowy
…oraz inne ciekawostki kulinarne naszych kucharzy.