Kuchnia Podlasia

Wybierz rodzaj
Wybierz rodzaj
Szukaj

Smaki Podlasia – co warto zjeść w regionie?

Przebywając w województwie podlaskim, grzechem byłoby nie skosztować największych specjałów regionalnej kuchni – szczególnie, że ta jest naprawdę nietuzinkowa, ponieważ stanowi mieszaninę różnorodnych i międzynarodowych tradycji kulinarnych, podtrzymywanych przez setki lat. Wśród oferowanych w tych okolicach potraw znaleźć można niespotykane nigdzie indziej w Polsce dania, inspirowane wpływem Tatarów, Żydów, Rosjan, Białorusinów i Litwinów.

Podlaskie słodkości

Czym byłaby kuchnia Podlasia bez słodkiej uczty dla zmysłów? W repertuarze nie mogło przecież zabraknąć pysznych podlaskich słodkości. Warto tu wspomnieć o tatarskim pierekaczewniku, zarejestrowanym przez Unię Europejską jako produkt regionalny. To wielowarstwowe...
Czytaj więcej
  1. Karczma Osocznika - Białowieskie Sioło
    Jednym z największych skarbów Białowieskiego Sioła jest nasza kuchnia Podlasia. Wywodzi się z głębokiej tradycji okolic Puszczy Białowieskiej. A czerpać jest skąd, tereny nas otaczające są od wieków zamieszkiwane przez ludność białoruską, polską, ukraińska, żydowską i cygańską – każda z nich ma wkład w naszą kulinarną historię. Pyszna, naturalna, z...
    Ocena:
    1 opinii
    Budy 43, 17-230 Białowieża
  2. Zajazd u Mahmeda
    Zajazd u Mahmeda zaprasza na tatarskie potrawy, np. kołduny, pieróg z mięsem, pierekaczewnik lub sagan tatarski i wiele innych. Na deser proponujemy baklawe, halwe, a do tego pyszną kawę. Kuchnia Podlasia ma wiele smaków. Serdecznie zapraszam, Zajazd u Mahmeda.
    Ocena:
    1 opinii
    Bohoniki 21, 16-100 Sokółka
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Dowiedz się więcejRozumiem